Categorieën

Archief

Persbericht: Veeg sancties voor personen met een erkenning arbeidsongeschiktheid van tafel en kies voor een motiverende aanpak

Gepost op 08 oktober 2021

In het kader van de begrotingsonderhandelingen liggen sancties in het kader van re-integratie op de werkvloer opnieuw op tafel. Dat is echter geen oplossing. personen met een erkenning arbeidsongeschiktheid die te ziek zijn om te werken gaan door een sanctie niet plots terug aan het werk, maar komen wel dieper in de problemen terecht. Re-integratie kan maar slagen als het een vrijwillige keuze is.

Re-integratie op de werkvloer moet een positief verhaal zijn waarbij alle betrokkenen ondersteund en aangemoedigd worden om inspanningen te leveren.  Een basisvoorwaarde daarbij is dat personen die chronisch ziek zijn zelf moet kunnen beslissen wanneer zij klaar zijn om terug aan de slag te gaan. Mensen die van een ziekte-uitkering leven hebben nu al weinig financiële ademruimte, financiële sancties zorgen voor nog meer moeilijkheden.

Men lijkt in deze discussie ook te vergeten dat deze doelgroep graag wil werken. Uit een bevraging van het VPP blijkt dat maar liefst 4 op 5 personen met een chronische aandoening willen werken ondanks hun ziekte, zo zegt Lise Dehouwer, woordvoerder van het Vlaams Patiëntenplatform. Terug aan het werk gaan wordt echter bemoeilijkt door heel wat financiële drempels. Zo is het op voorhand onduidelijk wat de financiële implicaties zullen zijn als je het werk gedeeltelijk hervat. Daarnaast moeten er inspanningen geleverd worden om aangepast werk te voorzien.

Kunnen we eerst werk maken van het wegnemen van al deze drempels? Zo worden diegenen die klaar zijn om het werk gedeeltelijk te hervatten, niet langer gestraft. De positieve benadering van het “Terug naar werk”-plan van minister Vandenbroucke geven we graag een kans.

Reacties

Er zijn nog geen reacties. Wees de eerste!

Voeg een reactie toe
Dit wordt niet getoond.