Categorieën

Archief

Persbericht: Uitbreiding recht op vergeten ook toepassen op patiënten met een chronische aandoening

Gepost op 09 februari 2021

Het Vlaams Patiëntenplatform (VPP) is tevreden dat Assuralia (beroepsvereniging van verzekeringsondernemingen) in haar gedragscode aankondigt dat ze het recht op vergeten verder wil uitbreiden, maar vraagt om die uitbreiding ook toe te passen op patiënten met een chronische aandoening.

Het recht op vergeten zorgt ervoor dat ex-kankerpatiënten en mensen met bepaalde chronische ziekten, zoals bijvoorbeeld mucoviscidose en HIV, een betaalbare schuldsaldoverzekering kunnen afsluiten. Dit zou vanaf 1 februari 2022 ook van toepassing zijn op de verzekering gewaarborgd inkomen. In een persbericht spreekt Assuralia helaas enkel over de uitbreiding voor ex-kankerpatiënten.

Momenteel is het recht op vergeten bij schuldsaldoverzekeringen onder bepaalde voorwaarden ook van toepassing op personen met een chronische aandoening. Deze voorwaarden zijn opgenomen in het Koninklijk Besluit dat aan de wetgeving is toegevoegd. Het VPP vraagt om onder deze voorwaarden het recht op vergeten bij de verzekering gewaarborgd inkomen ook toe te passen op personen met een chronische aandoening.

Ilse Weeghmans, directeur van het VPP: “We zijn verheugd dat het recht op vergeten verder uitgebreid wordt naar de verzekering gewaarborgd inkomen. We betreuren echter dat dit enkel van toepassing zou zijn voor ex-kankerpatiënten. Wij krijgen geregeld klachten van personen met een chronische aandoening die problemen ondervinden om deze verzekering (betaalbaar) af te sluiten.”

Het VPP vraagt om de uitbreiding in de wetgeving in te schrijven en wil hiervoor in overleg gaan met de betrokken stakeholders.

Reacties

Er zijn nog geen reacties. Wees de eerste!

Voeg een reactie toe
Dit wordt niet getoond.