Categorieën

Archief

Persbericht: Risicopatiënten geen voorrang verlenen bij coronavaccinatie is kaakslag voor mensen met chronische aandoening

Gepost op 11 februari 2021

Vorige week maakte de Hoge Gezondheidsraad zijn lijst bekend met welke patiëntengroepen in aanmerking komen om voorrang te krijgen bij vaccinatie (fase 1b). Via de pers en via andere kanalen maken twee van de drie artsensyndicaten bezwaar tegen het feit dat risicopatiënten eerder gevaccineerd worden. Ook de NV-A schaarde zich achter de bezwaren van deze artsensyndicaten. Het Vlaams Patiëntenplatform vindt dit een kaakslag voor mensen met een chronische aandoening. Risicopatiënten moeten voorrang krijgen op gezonde burgers bij de coronavaccinatie.

In de vaccinatiestrategie moeten er prioriteiten bepaald worden omdat er op dit moment onvoldoende vaccins beschikbaar zijn. Het is logisch dat eerst zorgverleners, ouderen en mensen met een chronische ziekte aan de beurt komen. Zorgverleners worden omwille van hun beroep extra blootgesteld aan COVID-19. Ouderen en risicopatiënten zijn extra kwetsbaar en hebben meer kans om ernstig ziek te worden of zelf te overlijden. Als je kiest om deze groepen eerst te laten vaccineren dan betekent dit dat de hospitalisaties zullen dalen zodat de druk op de ziekenhuizen vermindert. Als de druk op de ziekenhuizen vermindert, kunnen de maatregelen voor de algemene bevolking ook verminderd worden. 

Ilse Weeghmans, directeur van het Vlaams Patiëntenplatform: “Door risicopatiënten voorrang te geven bij de vaccinaties kunnen we mensenlevens redden, de druk op de ziekenhuizen verlagen en hopelijk ook sneller de coronamaatregelen versoepelen. Dat dit organisatorisch inderdaad meer inspanningen vraagt van artsen die het globaal medisch dossier tot nu toe niet zorgvuldig hebben bijgehouden, erkent het VPP. Nochtans was hier een financiële vergoeding voor voorzien. Het VPP maakt zich ook grote zorgen over artsen die hun patiëntenpopulatie, die extra kwetsbaar is voor COVID-19, nu niet op de eerste plaats zouden zetten…”

Het VPP vraagt dan ook nadrukkelijk aan het beleid om de huidige vaccinatiestrategie, waarin risicopatiënten voorrang krijgen op de gezonde bevolking, te behouden. Dit vraagt inderdaad inspanningen van ons allen. Maar als we dit samen aanpakken lukt dat wel.

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties. Wees de eerste!

Voeg een reactie toe
Dit wordt niet getoond.