Categorieën

Archief

Open brief Similes

Gepost op 21 maart 2013

Het VPP vraagt aandacht voor de open brief die Similes publiceerde ter ondersteuning van de stille slachtoffers van het proces De Gelder:

 

Van kanker of diabetes zeg je toch ook niet dat het de schuld is van de ouders

Open brief om een hart onder de riem te steken van de tienduizenden stille slachtoffers van de zaak De Gelder.

Een psychische ziekte is een ziekte

Zoals er kanker, diabetes, hart- en vaatziekten zijn, zo bestaat er ook schizofrenie, depressie, eetstoornissen. Een fysieke aandoening verschilt in niets van een psychische aandoening behalve in de aard van de symptomen en de behandeling ervan. Bij fysieke aandoeningen is er koorts, een bloeduitstorting, een botbreuk, een gezwel. Bij psychische aandoeningen zijn er stemmingsproblemen of -wisselingen, stemmen horen, achterdocht, zich terug trekken. De meeste somatische aandoeningen zijn te verhelpen met de gepaste behandeling, een aantal zijn chronisch en soms komt men te overlijden als de behandeling niet aanslaat. De meeste psychische aandoeningen zijn te verhelpen met de gepaste behandeling, een aantal zijn chronisch en soms komt men te overlijden  - meestal door zelfdoding – als de behandeling niet helpt.

Hetzelfde en toch ietsje anders

Iemand die een somatische aandoening heeft, begrijpt wat er aan de hand is en ziet in dat behandeling nodig is om de aandoening te genezen of te stabiliseren. Iemand die een psychische aandoening heeft, begrijpt dat meestal ook maar vooral in het geval van een psychotische problematiek heeft de persoon vaak geen ziektebesef. De persoon beseft niet dat hij ziek is, en dus is het logisch dat hij/zij vindt dat er niks aan de hand is en bijgevolg geen hulp nodig heeft. In het kader van de ziekte schizofrenie is dit zelfs een gekend symptoom, dat deel uitmaakt van het ziektebeeld. Bij meer dan 60% van de mensen met schizofrenie is er geen ziekte-inzicht. Dit neurologische fenomeen noemt men anosognosie.

Tienduizenden gezinnen in Vlaanderen worden mee gestigmatiseerd

Tienduizenden ouders, broers en zussen, partner en kinderen van leveren dagelijks strijd tegen de vaak onduidelijke en bizarre symptomen van de aandoening van hun psychisch ziek gezinslid. Zij zoeken de gepaste zorg, moeten opboksen tegen vooroordelen, worden vaak niet geloofd en proberen met veel zorg en liefde hun gezinslid zo goed mogelijk op te vangen, vaak ten koste van de eigen gezondheid. Schizofrenie is geen zeldzame aandoening met life-time prevalentiecijfers van 0,5 op 100. Ongeveer 6% van de volwassen bevolking lijdt aan depressie. Bij 14% van de bevolking komt minstens 1 persoonlijkheidsstoornis voor. Evenals bij somatische aandoeningen kan 1 persoon lijden aan verschillende psychische aandoeningen tezelfdertijd. In Vlaanderen schat men dat ongeveer 800 000 gezinsleden van nabij betrokken zijn op iemand met een psychiatrische problematiek.

Stop met families van psychisch zieken te beschuldigen

Zeggen dat een gezin schuld heeft aan de schizofrenie van een gezinslid, is hetzelfde als zeggen dat een familie schuld heeft aan het kankergezwel, of aan de diabetes, of aan de astma van een gezinslid. Onzinnig, is het niet? Inderdaad. Gezinnen met een psychisch ziek gezinslid hebben de bijkomende ‘pech’ dat hun gezinslid geen maatschappelijke aanvaardbare aandoening ontwikkelt zoals diabetes of astma of kanker maar een door de samenleving gestigmatiseerde aandoening zoals depressie, of schizofrenie, of een persoonlijkheidsstoornis. 

Gezinsleden treffen geen schuld aan de psychische problematiek van hun gezinslid

De ouders, broer en zus, grootouders en familie van Kim De Gelder hebben geen enkele schuld aan de aandoening van Kim De Gelder. Ze hebben geen enkele schuld aan de aandoening, maar zullen zich voor de rest van hun leven schuldig voelen. We moeten met zijn allen dringend ophouden om gezinnen met een psychisch ziek gezinslid nog langer te stigmatiseren en uit te sluiten. Zij voelen zich door iedereen in de steek gelaten, en zijn ontdaan door de publieke reacties op het eerlijke getuigenis van de familieleden van Kim De Gelder. Gezinnen voelen het onbegrip nog toenemen. Het maakt de zaken bovendien alleen maar erger: mensen durven niet meer praten over de psychische problemen die zich in hun gezin voordoen, of men begint te panikeren bij het minste bizar gedrag dat zich voordoet, mensen durven geen hulp zoeken terwijl die er wel is.

Gezinnen met een psychisch ziek gezinslid verdienen maatschappelijke erkenning, hebben recht op hulp en steun en hebben recht op begrip. Van elk van ons.

Mieke Craeymeersch
Namens Similes vzw, familievereniging geestelijke gezondheid

Contact

Groeneweg 151, 3001 Heverlee
mieke.craeymeersch@similes.be
nl.similes.be

Reacties

Er zijn nog geen reacties. Wees de eerste!

Voeg een reactie toe
Dit wordt niet getoond.