Categorieën

Archief

Het debat over de derdebetalersregeling: VPP blijft zich inzetten voor een veralgemeende en automatische derdebetaler

Gepost op 03 juli 2015

Vanaf 1 juli zijn huisartsen verplicht om automatisch de derdebetalersregeling toe te passen voor alle patiënten met recht op de verhoogde tegemoetkoming. Naar aanleiding van deze wijziging liep het debat over de derdebetalersregeling de voorbije dagen hoog op. We geven even een chronologisch overzicht mee van de recente ontwikkelingen.

  • 29 juni 2015 – Persbericht VPP: Verplichte derdebetaler voor verhoogde tegemoetkoming: een stap in de goede richting?

Op maandag 29 juni stuurde het Vlaams Patiëntenplatform een persbericht uit. Aanleiding voor dit persbericht was de wijziging aan de derdebetalersregeling op 1 juli. In de aanloop naar deze wijziging voerde het VPP een bevraging uit bij zijn ledenverenigingen. 385 patiënten deelden hun mening over hoe volgens hen een maatregel zoals de derdebetaler ingezet moet worden. Op basis van deze bevraging herhaalde het VPP de vraag om de regeling uit te breiden naar alle patiënten. Niet enkel voor bepaalde groepen van patiënten dus, maar voor iedereen die langsgaat bij de huisarts. Deze vraag naar een meer toegankelijke zorg wordt bevestigd door de resultaten van de bevraging. Het Netwerk tegen Armoede en de Gezinsbond ondersteunden zoals steeds de oproep van het VPP rond derdebetaler.

Het volledige persbericht van het VPP kan je hier lezen.

  • 1 juli 2015: Radio 1 – Debat Vlaams Patiëntenplatform en BVAS

Naar aanleiding van het persbericht ging directeur Ilse Weeghmans tijdens de ochtenduitzending op Radio 1 in debat met dr. Scheveneels van de Belgische Vereniging van Artsensyndicaten (BVAS). Tijdens dit debat haalde Ilse Weeghmans onder andere enkele cijfers uit ons persbericht aan en gaf ze mee dat niet alle artsensyndicaten tegen de hervorming van de derdebetalersregeling zijn. Domus Medica is bijvoorbeeld wel voorstander van een automatische en veralgemeende derdebetalersregeling.

Het volledige debat kan je hier herbeluisteren.

  • 1 juli 2015: Syndicaat Vlaamse Huisartsen  - Ja aan derdebetalersregeling, neen aan ‘verplichting’

Diezelfde dag stuurde het Syndicaat van Vlaamse Huisartsen (SVH) een persmededeling uit waarin ze pleiten voor een derdebetalersregeling, maar zich verzetten tegen de verplichting ervan.

De volledige persmededeling van SVH kan je hier lezen.

  • 2 juli 2015: BVAS – Open brief aan de patiënten

Een dag na het debat op Radio 1 verstuurde BVAS een open brief aan de patiënten naar de pers en een heel aantal patiëntenverenigingen. In deze open brief doen zij nogmaals hun visie uit de doeken.

De open brief van BVAS kan je hier lezen.

  • 3 juli 2015: Artsen dreigen met staking vanwege nieuwe betalingsregeling

Op 3 juli verscheen er een artikel in De Morgen waarin verschillende artsensyndicaten met staking dreigen omwille van de nieuwe betalingsregeling. Er heerst verdeeldheid onder huisartsen over de automatisch gratis doktersbezoeken voor wie het niet breed heeft. Boze artsen zeggen dat ze de regeling, die nu getest wordt, zullen negeren. Collega's en experts noemen dat een 'paternalistische reflex'.

Het volledige artikel uit De Morgen kan je hier lezen.

  • 3 juli 2015: Opinie – Hoe de derdebetalersregeling bij de huisarts wel kan werken

Ook op 3 juli verscheen er een opinieartikel van professoren Jan De Maeseneer en An De Sutter in De Morgen. In dit opinieartikel analyseren ze de argumenten van BVAS en pleiten ze voor de nieuwe betalingsregeling mits een goed informaticasysteem dat de patiënt, huisarts en ziekenfonds met elkaar verbindt. Deze technische oplossing moet volgens hen snel gerealiseerd worden, maar ze zien geen reden waarom dit in België niet en in de ons omringende landen wel zou lukken. Ze eindigen met deze boodschap: ‘Als deze voorwaarde vervuld is, wordt een regeling derde betaler voor iedereen beter: voor de huisarts én de patiënt!’

Het volledige opinieartikel kan je hier lezen.


Samen met het Netwerk tegen Armoede en de Gezinsbond blijft het Vlaams Patiëntenplatform zich inzetten voor een veralgemeende en automatische derdebetaler. Zoals blijkt uit dit overzicht staat het VPP hierin zeker niet alleen. Ook onder andere Domus Medica is voorstander van een dergelijke regeling.

Reacties

Er zijn nog geen reacties. Wees de eerste!

Voeg een reactie toe
Dit wordt niet getoond.