Categorieën

Archief

Europese privacyregels: Kamercommissie adviseert negatief

Gepost op 28 maart 2012

Afbeelding

De Europese Commissie heeft nieuwe privacyregels opgesteld en die zullen bij verordening worden opgelegd. De privacywetten worden in heel Europa eenvormig gemaakt en aangepast aan de nieuwe digitale evolutie. Daardoor kunnen de bedrijven 2,3 miljard euro besparen, omdat ze zich maar één keer in één land moeten aanpassen aan de privacyregels en niet meer in 27.

De nationale parlementen kunnen tot 10 april hun advies geven over het voorstel van de Europese Commissie. De Kamercommissie Justitie deed dat zopas.

De Kamercommissie wil niet dat de regels worden opgelegd door een verordening. Ze wil een richtlijn. Een verordening wordt zonder pardon in heel Europa van kracht, een richtlijn moet door de individuele staten worden goedgekeurd en kan worden bijgestuurd op basis van de plaatselijke toestanden. België vreest dat zijn strengere privacywetgeving zal worden afgezwakt als er een Europese verordening komt.

De Kamercommissie vindt ook dat de Europese Commissie te veel macht krijgt om de verordening uit te voeren. Zij zou bovendien beslissingen van de privacycommissies van de lidstaten zelf kunnen schorsen en dat kan voor het Belgische parlement niet.

Ook zou de Europese privacyregeling botsen met allerlei Belgische wetten. In België is voor registratie van persoonsgegevens in de sector van de sociale zekerheid, volksgezondheid, statistiek, telkens een aparte toelating nodig van de Belgische privacycommissie. Dat systeem van aparte toelatingen zou vervallen. Uiteindelijk zou zelfs de controle op wie het rijksregister kan inzien helemaal in het gedrang kunnen komen, net als onze camerawet, die veel strikter is dan wat de Europese regels bepalen.

Bron: Het belang van Limburg, 27 maart 2012

Reacties

Er zijn nog geen reacties. Wees de eerste!

Voeg een reactie toe
Dit wordt niet getoond.