Categorieën

Archief

DUOdag: het VPP kreeg er voor één dag een medewerker bij!

Gepost op 29 maart 2013

 

DUOdag is een initiatief van GTB, de gespecialiseerde dienst voor trajectbegeleiding (http://www.duodag.be). Het initiatief kwam er omdat GTB vaststelde dat mensen met een arbeidsbeperking nog steeds geen gelijke kansen krijgen op de arbeidsmarkt. Daarom wil de dienst op een laagdrempelige manier een werkgever kennis laten maken met de vaardigheden, inzet en mogelijkheden van de werkzoekenden met een arbeidsbeperking.  DUOdag werd dit jaar voor de vierde keer georganiseerd en meer dan 400 bedrijven namen deel. Het VPP was één van hen. In dit artikel laten we onze werknemer-voor-één-dag aan het woord.

VPP: Waarom doe je mee aan DUOdag? En waarom doen volgens jou werkgevers mee?

“Als je een langere tijd niet gewerkt hebt, is het erg nuttig om eens een dag terug in een werkomgeving te stappen. Voor je besluit om in een bepaalde sector werk te zoeken, is het interessant om een dag mee te draaien in een bedrijf of organisatie in die sector. Ook voor de werkgever is het interessant om iemand met een arbeidsbeperking een dag in de personeelsploeg op te nemen. Zo kan ook de werkgever zien dat een arbeidshandicap geen probleem hoeft te zijn.”

“GTB waakt erover dat de dag zowel voor de kandidaat als voor de werkgever een zinvolle dag is en dat het werk dat je als kandidaat krijgt representatief is voor de jobinhoud van de vaste werknemers. Het is vooral de bedoeling dat werkgever en kandidaat elkaar leren kennen tijdens de DUOdag. De kandidaat moet zich natuurlijk een hele dag inzetten en zijn werk zo goed mogelijk uitvoeren. Toch wordt ook van de werkgever inzet verwacht. Het is namelijk de bedoeling dat de personeelsploeg tijd en energie investeert om er een gevarieerde en nuttige dag van te maken.”

VPP: Hoe kwam je bij ons terecht?

“Geïnteresseerden om deel te nemen aan de DUOdag kunnen de lijst van deelnemende bedrijven en organisaties inkijken. Dat deed ik. Samen met mijn trajectbegeleidster bij GTB koos ik het Vlaams Patiëntenplatform uit voor deze dag. We kozen voor een organisatie die werkzaam is binnen mijn interessegebied, maar die ook gemakkelijk te bereiken was voor mij. Een week voor de DUOdag had ik een eerste verkennende ontmoeting met enkele medewerkers van het VPP. Toen bekeken we samen hoe de dag er zou uitzien en stemden we onze verwachtingen op elkaar af. Natuurlijk maakten we ook praktische afspraken, zoals waar ik zou zitten en wat mijn werkuren zouden zijn. Na die ontmoeting bereidde de personeelsploeg van het VPP de dagplanning verder voor, zodat op de dag zelf alles gesmeerd kon verlopen.”

VPP: Hoe heb je deze dag ervaren?

“Op voorhand is het moeilijk in te schatten hoe een organisatie functioneert en waar een organisatie inhoudelijk mee bezig is. Vandaag heb ik in ieder geval een betere kijk gekregen op wat het VPP doet. Ik heb het gevoel dat ik dingen gedaan heb die voor jullie werk ook inhoudelijk iets bijdragen en kreeg van de medewerkers steeds de reactie dat ze blij waren met het werk dat ik uitgevoerd had. Ik vergeleek vandaag bijvoorbeeld de standpunten van politieke partijen over gezondheidszorg. Dat vond ik erg interessant om te lezen, maar het is ook erg tijdrovend om het allemaal uit te spitten. Vandaag kreeg ik meer inzicht in de complexe materie waar jullie dagdagelijks mee bezig zijn.”

“Ik vond het een zeer aangename dag. Ik werd goed ontvangen en omkaderd. Iedereen was vriendelijk en open en was op de hoogte van wat de DUOdag inhield. Het was positief dat er duidelijk op voorhand in de personeelsploeg over gesproken was en dat iedereen meewerkte om mij in de ploeg op te nemen. Ik deed verschillende taken voor verschillende medewerkers die zich telkens zeer behulpzaam opstelden. De medewerkers stelden me gerust en gaven me de vrijheid de taken op mijn eigen manier uit te voeren.  Dat alles zorgde ervoor dat ik een ontspannen en aangename dag beleefde. Met mijn vroegere werkervaring in gedachten was het voor mij vernieuwend te merken dat er in deze ontspannen sfeer toch efficiënt en hard gewerkt wordt.”

“Op het einde van de dag legden we onze ervaringen naast elkaar, zowel wat ikzelf ervaren had als wat de ploeg vond van onze samenwerking en van mijn aanwezigheid. Ik vond het fijn deze feedback te ontvangen en te kunnen geven. Als afsluiting van de Duodag schreef ik samen met communicatiemedewerker Lore dit artikel, een leuke afsluiter.”

Reacties

Er zijn nog geen reacties. Wees de eerste!

Voeg een reactie toe
Dit wordt niet getoond.