Categorieën

Archief

Denkdag "Kwaliteit van zorg in het dagziekenhuis" - 21.09.2013 - Schrijf je nu in!

Gepost op 02 september 2013

Anno 2013 beweegt er heel wat op vlak van kwaliteit. Het Vlaams Patiëntenplatform (VPP) streeft ernaar om de kwaliteit van de zorg te verhogen en transparant te maken vanuit het perspectief van chronisch zieke patiënten. Zo werkt het VPP mee aan kwaliteitsindicatorenprojecten voor de algemene ziekenhuizen en de geestelijke gezondheidszorg. Binnen deze projecten pleit het VPP om ook indicatoren op te nemen die voor patiënten van belang zijn (bv. rond patiëntenervaringen, communicatie, dienstverlening en bejegening). Indicatoren zijn meetbare elementen van een bepaald aspect van de zorg. Het zijn als het ware thermometers die iets zeggen over de kwaliteit van de geleverde zorg.

In het kader van het kwaliteitsindicatorenproject ontwikkelde het VPP de Vlaamse Patiënten Peiling, een instrument om patiënttevredenheid en patiëntervaringen te meten. Meer informatie vind je op deze website. De vragenlijst vertrekt vanuit het perspectief van de patiënt en werd opgesteld op basis van bestaande vragenlijsten, gecombineerd met ervaringen van patiënten (o.a. onze denkdagen van 2005 en 2011). De vragenlijst is momenteel alleen geschikt voor een ziekenhuisopname van meer dan één dag in een algemeen ziekenhuis. Hierdoor vallen sommige andere diensten, zoals dagziekenhuis en psychiatrische afdelingen, uit de boot. Daarom start het VPP nu met de aanpassing van de vragenlijst zodat deze ook bruikbaar is voor het dagziekenhuis binnen algemene ziekenhuizen.

Kwaliteit is een abstract begrip, dat voor iedereen een andere invulling kan hebben. Daarom willen wij graag te weten komen wat voor jullie elementen van kwaliteitsvolle zorg in het dagziekenhuis zijn. Zo kunnen we bij de aanpassing van de vragenlijst vertrekken van wat belangrijk is voor patiënten.

PROGRAMMA

Zaterdag 21 september 2013 van 10:00 tot 12:00 

Groenveldstraat 15, 3001 Heverlee

9u30 - 10u00

Onthaal: inschrijvingen + koffie

10u00 - 10u15

Inleiding denkdag

10u15 - 11u00

Workshop: Wat zijn belangrijke aspecten van kwaliteit van zorg in het dagziekenhuis?

11u00 - 11u45

Voorstelling Vlaamse Patiënten Peiling voor Algemene Ziekenhuizen + reflectie over de aanpassing naar een versie voor het dagziekenhuis

11u45 - 12u30

Broodjeslunch

12u30

Einde

 

Wij voorzien broodjes op de denkdag. Deelnemers ontvangen een kilometervergoeding.

Gelieve je deelname te bevestigen vóór 16 september 2013 via telefoon (016 23 05 26) of else.tambuyzer@vlaamspatientenplatform.be . We hopen zeker één of meer personen van je vereniging te mogen verwelkomen! We willen jullie vragen om deze uitnodiging te verspreiden binnen jullie vereniging. [Opgelet: alleen voor leden van patiëntenverenigingen aangesloten bij het VPP.]

Voor inschrijvingen en vragen kan je terecht bij Else Tambuyzer, projectverantwoordelijke kwaliteit van zorg, patiëntenvoorlichting en geestelijke gezondheid.

Reacties

Er zijn nog geen reacties. Wees de eerste!

Voeg een reactie toe
Dit wordt niet getoond.