Categorieën

Archief

Dag van de rechten van de patiënt - verslag

Gepost op 22 april 2013

de postercampagne 'Ken je patiëntenrechten' hangt op in Roeselare

18 april 2013 was het weer zover: Europese dag van de rechten van de patiënt! Samen met een delegatie vrijwilligers van onze patiëntenverenigingen vatten we post aan de ingang van vijf Vlaamse ziekenhuizen om patiënten over hun rechten te informeren. Bovendien lanceerden we de postercampagne ‘Ken je patiëntenrechten’ in samenwerking met Trefpunt Zelfhulp vzw, ICURO en Zorgnet Vlaanderen en met de steun van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid. Om onze actie kracht bij te zetten, zorgden we er samen met de ziekenhuizen dan ook voor dat de posters in het oog sprongen.

De medewerkers van het Vlaams Patiëntenplatform vzw waren op 18 april al vroeg uit de veren. Vanuit Heverlee trokken we naar het H.-Hartziekenhuis in Roeselare, AZ Turnhout, het Sint-Franciskusziekenhuis in Heusden-Zolder, AZ Oudenaarde en UZ Leuven. Om iets voor acht stonden we samen met onze vrijwilligers paraat om patiënten en ziekenhuismedewerkers te informeren over de dag van de patiëntenrechten. Dat deden we door onze brochure ‘In actie met patiëntenrechten!’ uit te delen aan voorbijgangers. De meeste mensen namen de brochure mee om later eens door te nemen in de wachtzaal of thuis. Wanneer mensen interesse toonden en meer informatie wensten, wezen we hen op de informatie op onze website en op de aanwezigheid van de postercampagne in het ziekenhuis. Bovendien kon wie dit wilde zijn kennis van de wet patiëntenrechten testen door deel te nemen aan onze korte quiz. Wanneer iemand ons een concrete vraag voorlegde, boden we een luisterend oor en verwezen we deze persoon door naar bijvoorbeeld de ombudspersoon van het ziekenhuis.

Warme ontvangst

Bij aankomst in het ziekenhuis werden we meteen goed ontvangen. Onze posters hingen op, er stonden tafels en stoelen klaar zodat onze vrijwilligers af en toe eens even konden zitten en we werden voorzien van een natje en een droogje. Na een korte kennismaking en wat uitleg over onze aanpak vlogen we er samen met de vrijwilligers in. Vier uur lang spraken we mensen aan en vroegen we hen of ze wisten dat het de dag van de patiëntenrechten was. Het merendeel van de voorbijgangers was hier niet van op de hoogte. Dat gaf ons meteen de kans om extra uitleg te geven over wat je rechten als patiënt nu precies zijn. Ook de ziekenhuismedewerkers namen onze informatieve brochures graag aan. Sommige ziekenhuismedewerkers kwamen zelfs een voorraadje brochures vragen om in de koffiekamer te leggen. Op die manier voelden we ons meteen welkom!

Bedankt, vrijwilligers! Bedankt, ziekenhuizen!

Vrijwilligers, zonder jullie hulp hadden we deze actie niet kunnen realiseren. Daarom willen we jullie graag bedanken voor jullie aanwezigheid, inzet en enthousiasme. Bedankt!

Medewerkers van H.-Hartziekenhuis Roeselare, AZ Turnhout, Sint-Franciskusziekenhuis in Heusden-Zolder, AZ Oudenaarde en UZ Leuven, ook zonder jullie inspanningen hadden we deze actie niet kunnen waarmaken. Jullie zetten de deuren van jullie ziekenhuis voor ons open en voorzagen ons van de nodige infrastructuur. Bedankt!

Projectverantwoordelijken An en Sarah zijn er klaar voor in Roeselare!

Projectverantwoordelijken An en Sarah zijn er klaar voor in Roeselare!

Onze vrijwilligers in Roeselare – ook zij zien de actie volledig zitten!Onze vrijwilligers in Roeselare - ook zij zien de actie volledig zitten!

Onze vrijwilligers aan het werk in de inkomhal van AZ Turnhout Onze vrijwilligers aan het werk in de inkomhal van AZ Turnhout.

Ook in Leuven amuseerden onze vrijwilligers zich goed

Ook in Leuven amuseerden onze vrijwilligers zich goed!

In Heusden-Zolder konden we ook rekenen op logisitieke ondersteuning.
In Heusden-Zolder konden we ook rekenen op logisitieke ondersteuning.

 

Reacties

JP Desmet - 25 april 2013 10:14

Heel veel dank en respect voor de vele medewerkers die zich belangeloos en enthousast inzetten.

Voeg een reactie toe
Dit wordt niet getoond.